(Zelf)compassie – Mildheid en vriendelijkheid oefenen

Compassietraining - van mindfulness naar heartfulness.
© Relax More

Van mindfulness naar heartfulness

Compassie (of mededogen) is het vermogen om ons betrokken te voelen bij pijn en lijden, zowel dat van onszelf als dat van anderen. Het gaat samen met de wens deze pijn en dit lijden te verlichten en de bereidheid daarin verantwoordelijkheid te nemen.

Steeds opnieuw wordt daarmee een beroep op ons gedaan iedereen (dus ook onszelf) te behandelen zoals wij zélf behandeld willen worden.

Wat gij niet wilt dat u geschiedt,
doe dat ook een ander niet.

Waarom compassie trainen?

Compassie is een algemeen menselijke eigenschap, die bij iedereen in aanleg aanwezig is. Om allerlei redenen kan compassie niet volledig tot bloei komen of erkend worden. Gelukkig kan iedereen leren compassie in zichzelf te (h)erkennenontwikkelen en verdiepen. Dit is het doel van het trainen in (zelf)compassie.

Beoefening van zelfcompassie zorgt voor een gezonde relatie met onszelf en voor een grotere empathie en openheid naar anderen toe. Het is dus iets anders dan egocentrisme.

Veel mensen hebben een lage dunk van zichzelf en gaan gebukt onder zelfverwijten of schaamte. Mensen die soms boos, somber of angstig in het leven staan. Die (soms) moeite hebben om respect voor zichzelf en sympathie voor anderen te ervaren. Ze hebben regelmatig (zelf)kritiek en kunnen hard zijn tegen zichzelf.

Steeds is er dat stemmetje:
‘Je kúnt een betere opvoeder zijn, je kúnt gezonder eten, je kúnt sportiever zijn, een creatiever leven leiden, een mooier huis hebben, beter in je werk zijn, beter voor de aarde zorgen, een betere, meer geïnformeerde burger zijn, meer voor anderen doen, als je maar meer je best zou doen.’

Zelfcompassie trainen bij Relax More

Bij Relax More heb ik jarenlang de Compassietraining MBCL (Mindfulness Based Compassionate Living) verzorgd, een prachtig en krachtig 8 weeks mindfulness vervolgprogramma dat zijn waarde bewezen heeft.

Sinds medio 2024 verweef ik de thema’s van de mindfulness- en de compassietraining in de meditatiedagen onder de naam “Veerkrachttraining” die ik geregeld verzorg.

Compassie train je niet met je verstand

Ken je dat: gesprekken en gesprekstherapieën bieden soms wel enig inzicht, maar bereiken onvoldoende het ervaringsniveau (wel snappen, niet ervaren).

Heb je gemerkt dat je baat hebt bij mindfulness-oefeningen, maar vind je het lastig deze te integreren in het dagelijks leven? Blijven inzichten vaak in het hoofd hangen zonder dat ze deel worden van je leven (“Ik snap het wel, maar voel het niet”)? Heb je last van hardnekkige patronen van zelfkritiek, jezelf terugtrekken of overvragen? Kun je wel wat meer oefening gebruiken in een vriendelijker houding naar jezelf en/of anderen?

Is je antwoord op deze vragen (deels) bevestigend? Dan kunnen de trainingsdagen van de Veerkrachttraining waardevol zijn. In deze training worden mindfulness- en compassieoefeningen op ervaringsniveau aangeboden om meer warmte, geborgenheid, acceptatie en verbondenheid met jezelf en anderen te ervaren.

Wat gij niet wilt dat een ander geschiedt,
doe dat ook uzelf niet.

Thema’s

De compassietraining is vooral een ZELFcompassietraining.
© Relax More

In de Veerkrachttrainingsdagen komen – naast mindfulnessoefeningen en mindful bewegen uit de Qigong traditie – in de loop van de tijd de thema's uit de compassietraining MBCL een keer aan bod:

  • Het erkennen en valideren van pijn en lijden als onlosmakelijk deel van het leven;

  • De evolutie van ons brein en organisme en hoe compassie wortelt in ons overlevingssysteem;

  • Kwaliteiten en vaardigheden van compassie en inzicht in wat het niet is;

  • Compassievol herkennen van (innerlijke) patronen;

  • Inzicht in de drie centrale emotieregulatiesystemen en hoe deze uit balans kunnen raken door invloeden van buitenaf en van binnenuit. Training in compassie kan de balans helpen herstellen;

  • Tend & befriend: een vierde reactie op stress, naast fight, flight & freeze;

  • Drie antidota tegen strenge zelfkritiek, zelfisolatie en over-identificatie: respectievelijk self-kindness, common humanity & mindfulness;

  • Het ontwikkelen van de compassie-modus door oefeningen in compassievol motiveren, aandacht geven, voelen, redeneren, verbeelden, spreken en handelen;

  • De cultivering van compassie als één van de vier zelfoverstijgende kwaliteiten: liefdevolle vriendelijkheid, mededogen, medevreugde en gelijkmoedigheid;

  • Mededogen in actie: de integratie van compassie in relaties met anderen en in je dagelijkse activiteiten;

De oefeningen worden altijd gedaan met respect voor je grenzen. Door ervaringen met elkaar uit te wisselen, krijg je steun van de groep en de trainer. Compassietraining is geen therapie en geen praatgroep. Wel leerzaam, interessant, inzicht gevend en vermilderend

© Relax More