Kwetsbaar voor depressie
Depressie is een ernstig ziektebeeld. Het is bekend dat wanneer iemand meerdere malen een depressie heeft gehad, de kans dat hij of zij er wéér een krijgt, groter is dan wanneer iemand 'maar' één depressie heeft gehad. Met andere woorden: het lijkt wel of je er steeds vatbaarder voor wordt.
Het is al bekend dat mindfulnesstraining het risico op terugkeren van depressie bij patiënten met een voorgeschiedenis waarin al meerdere depressie plaatsvonden, behoorlijk vermindert. De resultaten van mindfulness zijn in enkele studies zelfs beter dan die van medicijnen1.
Kan het nóg beter?
Dat was de vraag die onderzoekers van het Radboud Universitair Medisch Centrum (UMCN) zich stelden. Zoals ik uit ervaring weet, zijn er veel mensen die na een mindfulnesstraining goed begrijpen dat compassie een belangrijk onderdeel van de mindfulnessbeoefening is. Maar weten dat dit belangrijk is, is één. Het ook kunnen toepassen is twee. En het daadwerkelijk ervaren is drie.
En dan te bedenken dat de meeste van de deelnemers aan onze mindfulnesstrainingen niet meerdere depressies in de voorgeschiedenis hebben, dus waarschijnlijk iets minder gevoelig zijn voor negatieve gedachten en mogelijk een iets hoger zelfbeeld hebben...
Het onderzoek
Tijd om eens te onderzoeken of compassietraining een toegevoegde waarde heeft voor deze groep mensen. De onderzoekers verdeelden 120 proefpersonen met een depressieve voorgeschiedenis in twee groepen. Beide groepen ontvingen de gebruikelijke behandeling, de helft volgde ook een compassietraining.
Er werden metingen verricht voor en tijdens de training en 4 en 6 maanden erna.
Resultaten
De compassiegroep (kolom “comp") presteerde duidelijk beter dan de controlegroep (kolom “TAU” [Treatment as Usual]). Symptomen van depressie waren duidelijk lager, en mindfulness- en zelfcompassie aspecten waren duidelijk beter. Onderstaand een afbeelding uit de onderzoeksresultaten.
In de linkerkolommen zie je de resultaten van de compassiegroep voor de drie meetgebieden (depressie, mindfulness en zelfcompassie). De donkere kleur is vóór de training, de lichte kleur erna. Je ziet duidelijk dat de scores in de rechterkolommen, de deelnemers die géén compassietraining hebben gevolgd, voor en na de trainingsperiode veel minder verschillen.
De resultaten worden significant genoemd, hetgeen betekent dat het onaannemelijk lijkt dat het effect op toeval berust.
En nu?
Het ligt voor de hand dat er nader onderzoek gedaan wordt naar het effect van compassietraining op onze gemoedstoestand en welbevinden. Dat is mooi!
Het onderzoek bevestigt wat mijn eigen ervaring is met compassiebeoefening en het begeleiden van deze trainingen.
Ook al heb je misschien (hopelijk!) niet meerdere depressies in je levensrugzak zitten, dan herken je misschien toch wel deze uitspraak van een deelnemer:
Ik merk het verschil ook in de kleine, alledaagse dingen, wanneer ik ineens dat stemmetje in mijn hoofd "mis", dat me bestraffend toespreekt wanneer er iets mis gaat...
Bij Relax More kun je een compassietraining volgen (alleen als je al een mindfulnesstraining hebt gedaan). Ook de meditatiedagen van de veerkrachttraining zitten boordevol compassie-oefeningen.
Jacob Piet & Esben Hougaard, 2011