RelaxMore.net

RelaxMore.net

Share this post

RelaxMore.net
RelaxMore.net
Als één deel beweegt ...
Copy link
Facebook
Email
Notes
More

Als één deel beweegt ...

De Hoberman Sphere is een behulpzaam beeld

Ronald de Caluwé
Jun 24, 2024
∙ Paid
10

Share this post

RelaxMore.net
RelaxMore.net
Als één deel beweegt ...
Copy link
Facebook
Email
Notes
More
17
1
Share
Bron: https://www.nilsvoelker.com

Inhoud

  • Inleiding

  • De Hoberman Sphere

  • Beweging op meerdere niveaus

  • En dat kun je oefenen …

  • Het startpunt maakt niet uit?

  • Een fysiek probleem in een klein gebied heeft overal effect

  • Benadering in de lessen

  • Als een kind zo blij

  • Tot slot

Inleiding

Nils Völker is een Duitse kunstenaar die mooie dingen maakt, check zijn site. Ik kwam op internet zijn werk Bits and Pieces tegen, dat ik in dit artikel als “leermateriaal” wil gebruiken.

De Hoberman Sphere

Toen ik een tijdje geleden de Hoberman Sphere ontdekte, zag ik direct een mooie link met de Tai Chi en de Qigong lessen. De Hoberman Sphere is een kinetische figuur, bedacht door Chuck Hoberman. Het is een bol die groter en kleiner kan worden, door de bewegende onderdelen die – met enigszins schaarvormige gewrichten – een integrale beweging maken en de grootte bepalen. Als één onderdeel van de bol beweegt, beweegt alles mee. Er is geen expansie of contractie naar één richting zonder expansie of contractie in alle andere richtingen.

Ik nodig je uit om even naar dit filmpje van 2 minuten te kijken:

Beweging op meerdere niveaus

De adem

Wat er gebeurt in een Hoberman Sphere kan model staan voor wat er tijdens meditatief ademen – zoals we tijdens de Tai Chi en Qigong lessen beogen – gebeurt, of wat we hopen dat er in de loop van de tijd gaat gebeuren: de adembeweging die zich vanuit het centrum van de adem uitspreidt naar alle richtingen in het lichaam.

Zoals de longen expanderen (= uitzetten) en weer inkrimpen bij het in- en uitademen, zo plant deze ademgolf zich voort ook buiten de longen en de buik1. Onder andere afhankelijk van de mate van ontspanning van het lichaam, de zachtheid van de fascia en natuurlijk van het lichaamsbewustzijn, kan dit ook daadwerkelijk fysiek ervaren worden.

Op celniveau

Dan is daar nog een ander en minder makkelijk te “vatten” niveau: iedere cel ademt en maakt daarmee een expanderende en inkrimpende “beweging”.

We kunnen dat stofwisseling noemen, maar deze term is wat mij betreft, hoewel feitelijk correct (bepaalde stofwisselingsprocessen verlopen ook ritmisch, zie bijvoorbeeld deze link), te klinisch voor hetgeen ik bedoel.

Ik heb het namelijk meer over een energetische beweging. Een beweging die Tai Chi en Qigong beoefenaren en andere mensen met een goed ontwikkeld lichaamsbewustzijn kunnen waarnemen. Het maakte voor mij in ieder geval de ritmisch bewegende verzameling van Hoberman Spheres in Bits and Pieces in bovenstaand filmpje aanschouwelijk.

Golvend water

We kunnen de adembeweging in combinatie met de cel”beweging” nog iets meer begrijpelijk maken door ons te herinneren dat ongeveer 70% van ons lichaam uit water bestaat. Een kalm en redelijk stabiel ademritme2 produceert een mooie ritmische golfbeweging, die zich in een ontspannen lichaam via het lichaamswater voort kan planten.

Lichaamswater dat zich voor een groot deel in de cellen bevindt, maar ook voor een deel in de weefsels tussen de cellen. Bij een gemiddelde jonge man is het totale lichaamswater ongeveer 40 liter, waarvan 57% intracellulair (= in de cellen) water en 43% extracellulair water is. Verreweg het meeste extracellulaire water bevindt zich in de weefsels, dus tussen en rond de cellen. Ongeveer een kwart van het extracellulaire vocht bevindt zich in de bloedvaten (bron). Bereken hier hoeveel lichaamswater je lijf bevat.

This post is for paid subscribers

Already a paid subscriber? Sign in
© 2025 Ronald de Caluwé - Relax More
Privacy ∙ Terms ∙ Collection notice
Start writingGet the app
Substack is the home for great culture

Share

Copy link
Facebook
Email
Notes
More