Zelfacceptatie, de sleutel tot een gelukkiger leven
Inleiding
Geluk is meer dan een gevoel. Het is iets dat we allemaal dagelijks kunnen oefenen. Het blijkt dat mensen beter zijn in sommige 'geluksgewoontes' dan in andere. Sterker nog: die ene gewoonte die het meest samenhangt met ons gevoel van tevredenheid - zelfacceptatie - is heel vaak degene die we het minst beoefenen.
Dit bleek uit een Engels onderzoek dat een tijd geleden gepubliceerd werd op Science Daily. In onderstaand artikel heb ik het bronartikel vertaald en geef ik een nabeschouwing.
Onderzoeksopzet
De sociale beweging Action for Happiness onderzocht, in samenwerking met een andere welzijnsorganisatie (Do Something Different), 5000 mensen. Ze vroegen hen om zichzelf een score te geven tussen 1 en 10 voor tien gewoontes die afgeleid zijn uit nieuwste onderzoek op het gebied van geluk en factoren die daarin bepalend bleken te zijn.
De hoogst scorende gewoontes
Geven was een 'top'gewoonte en werd hoog gescoord door de deelnemers aan de test. Op een vraag over geven ('hoe vaak doe je moeite om een ander te helpen of om aardig te zijn?') scoorde men een gemiddelde van 7,41 (van het maximum van 10), waarbij een op de zes (17%) zelfs de maximale 10 scoorde. Iets meer dan een op de drie mensen (36%) scoorde een 8 of een 9; iets minder (32%) scoorde een 6 of een 7; en minder dan een op zes (15%) beoordeelde zichzelf met een 5 of minder.
Verbinden was de gewoonte die vlak na geven op de tweede plek kwam. De vraag 'Hoe vaak steek je energie in de relatie die het meest belangrijk voor je is?' gaf een gemiddelde score van 7,36, waarbij 15% van de deelnemers het maximum van 10 punten scoorde voor deze gewoonte.
De belangrijkste gewoonte
Het onderzoek liet ook zien welke gewoontes het meest van belang zijn bij de algemene tevredenheid over het leven. Alle tien onderzochte gewoontes zijn hier wel mee in verband te brengen, maar zelfacceptatie bleek de gewoonte te zijn die het meest voorspellend was voor tevredenheid.
Daarentegen bleek zelfacceptatie nu net de gewoonte te zijn die het minst toegepast bleek te worden door de deelnemers; zelfacceptatie gaf de laagste gemiddelde score door de 5000 deelnemers.
Bij de vraag over zelfacceptatie ('hoe vaak ben je aardig voor jezelf en denk je dat je prima bent zoals je bent?') was de gemiddelde score net 5,56. Maar 5% van de deelnemers scoorde de maximale 10 punten op zelfacceptatie. Ongeveer een of de vijf (19%) scoorde een 8 of een 9; minder dan een derde (30%) scoorde een 6 of een 7 en bijna de helft (46%) van de mensen scoorde zichzelf een 5 of lager.
Zorgen voor je lichaam door regelmatige beweging is een andere - aangetoond bewezen - gezonde gewoonte. Ook hierbij bleek dat deze gewoonte vaak over het hoofd wordt gezien als belangrijk. De gemiddelde score op de vraag 'hoe vaak besteed je minstens een half uur per dag aan fysieke activiteit?' was 5,88, met 45% van de deelnemers die zichzelf een 5 of lager scoorde.
Onderzoekers aan het woord
Professor Karen Pine, psycholoog van de Universiteit van Hertfordshire en mede-oprichter van Do Something Different, zegt: "Het oefenen van deze gewoontes kan ons gelukkiger maken. Het is prachtig om te zien dat zoveel mensen regelmatig iets doen om iemand anders te helpen - en wanneer we een ander helpen voelen we ons ook nog eens beter over onszelf. Dit onderzoek toont aan dat het oefenen van zelfacceptatie een thema is dat het grootste verschil zou kunnen maken in het geluksgevoel van veel mensen. Beweging blijkt ook goed te zijn voor de stemming, dus als je een eenvoudige manier zoekt om dagelijks je geluksgevoel te stimuleren, is fysieke activiteit een goede gewoonte om je eigen te maken."
Dr. Mark Williamson, leider van Action for Happiness, zegt: "Onze maatschappij zet ons enorm onder druk om succesvol te zijn en we vergelijken ons continu met anderen. Dit veroorzaakt veel ontevredenheid en angst. Onze onderzoeksresultaten herinneren ons eraan dat als we kunnen leren om onszelf meer te accepteren zoals we zijn, we waarschijnlijk veel gelukkiger zullen zijn. De resultaten bevestigen ook dat onze dagelijkse gewoontes een veel grotere invloed hebben op ons geluksgevoel dan we dachten."
Hoe kunnen we zelfacceptatie oefenen?
Er worden drie oefenvormen beschreven die je kunt toepassen om het niveau van zelfacceptatie te verhogen:
Wees net zo aardig tegen jezelf als je naar anderen bent. Zie fouten die je maakt als mogelijkheden om te leren. Heb aandacht voor de dingen die je goed doet, hoe (ogenschijnlijk) klein ze ook zijn.
Vraag iemand die je vertrouwt of een goede collega om je te zeggen wat je sterke punten zijn en wat ze aan je waarderen.
Besteed af en toe wat tijd in stilte met jezelf. Heb daarbij aandacht voor hoe je je van binnen voelt en probeer vrede te hebben met wie je bent.
Waar komen deze Happy Habits of geluksgewoontes vandaan?
De gewoontes die onderwerp van het onderzoek zijn, zijn onderdeel van de 'Tien sleutels voor een gelukkiger leven', ontwikkeld door Action for Happiness. Deze sleutels zijn gebaseerd op uitgebreide bestudering van recent onderzoek over mentaal welbevinden.